Naša kolegica Simona Prijaković predstavila je 28. studenog 2022. na Pravnom fakultetu u Zagrebu istraživački projekt Instituta za javne financije Isplati li se transparentnost? Politički i socioekonomski učinci transparentnosti proračuna lokalnih jedinica u Hrvatskoj koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

 

Proračunska transparentnost postala je jedna od ključnih tema suvremenih istraživanja u područjima političke ekonomije i javne uprave, a temeljna je pretpostavka da se proračunskom transparentnošću osigurava participacija građana i odgovornost vlasti. Stoga i ovaj projekt istražuje što je proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih jedinica, zašto je važna, kako je mjerimo (OLBI, Open Local Budget Index – Indeks otvorenosti lokalnih proračuna), te analizira osam provedenih godišnjih ciklusa OLBI-ja. 

 

Prijaković je istaknula da se proračunska transparentnost hrvatskih lokalnih jedinica konstantno poboljšava, ali i da puka objava ključnih proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost već je prvi korak ka višim razinama fiskalne transparentnosti, edukaciji građana o proračunima, njihovom konstruktivnom sudjelovanju u proračunskom procesu, te boljoj kontroli i odgovornosti lokalnih jedinica. ʺProračunska transparentnost nije dovoljna sama za sebe, već je njen cilj da dovede do većeg sudjelovanja građana, medija, sindikata, političara, znanstvenika, itd. u proračunskom procesu“ zaključila je Simona Prijaković.

 

Predstavljanje projekta održano je u sklopu međunarodne konferencije Izazovi otvorenih podataka u vrijeme krize i rasta koja se održala u okviru projekta TODO – Twinning Open Data Operational čiji je cilj jačanje interdisciplinarne znanstvene izvrsnosti i istraživačkih kapaciteta Sveučilišta u Zagrebu u području istraživanja otvorenih podataka odnosno istraživanja utemeljenih na otvorenim podacima kako bi se potaknula ponuda i korištenje otvorenih podataka od strane institucija u Hrvatskoj i šire.