Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković dvadeset i treću godinu zaredom dodijelila je nagradu za najbolji znanstveni rad. Odbor za dodjelu nagrade 2022. u sastavu Vjekoslav Bratić (Institut za javne financije), Milan Deskar Škrbić (Hrvatska narodna banka), Tomislav Globan (Ekonomski fakultet Zagreb), Katarina Ott (Institut za javne financije) i Marina Tkalec (Ekonomski institut Zagreb), ocijenio je prijavljene radove u redovitoj i u studentskoj kategoriji. 

 

U redovitoj kategoriji, nagradu – 50.000 kuna, diplomu i medalju – dobila je Tihana Škrinjarić iz Hrvatske narodne banke, za rad Introducing a composite indicator of cyclical systemic risk in Croatia: possibilities and limitations koji će se objaviti u časopisu Public Sector Economics. Zbog nedovoljne kvalitete prijavljenih radova, nagrada u studentskoj kategoriji nije dodijeljena.

 

Nagrađeni rad namijenjen je nositeljima makrobonitetne politike za praćenje financijskih ciklusa i kvalitetnije prilagodbe protucikličkog zaštitnog sloja kapitala. Autorica se bavi izgradnjom kompozitnog pokazatelja koji bi obuhvatio relevantnu dinamiku pojedinačnih pokazatelja potrebnih za bolje razumijevanje informacija o financijskom ciklusu. Pritom analizira i uspoređuje prednosti i nedostatke raznih pristupa, odabir relevantnih pojedinačnih pokazatelja, njihove transformacije koje će odražavati cikličko ponašanje, način agregiranja podataka i konačne interpretacije i komunikacije s javnošću.

 

Foto: Davor Pongracic/Cropix