Oporezivanje, plaćanje doprinosa i dostavljanje izvješća za dohodak iz inozemstva

Priredili: Iva Uljanić Škreblin, Dalibor Legac i Željko Martinović

 

Novi Zakon o porezu na dohodak (NN 115/16) primjenjuje se od 1. siječnja 2017., a kojim su, između ostalih novina, uvedeni pojmovi "godišnji dohodak" i "konačni dohodak" te je promijenjen način plaćanja poreza na inozemni dohodak. Inozemni dohodak je u Zakonu izdvojen u posebni dio - peti - i način utvrđivanja dohotka te plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi propisani su člancima 80. i 81.

 

Nadalje, Pravilnikom o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 4. veljače 2017., člancima 84. do 91. propisane su odredbe o načinu uračunavanja poreza plaćenog u inozemstvu sukladno novoj podjeli na godišnji i konačni porez, detaljnije su propisani postupci prijavljivanja dohotka iz inozemstva, propisan je novi obrazac za izvješćivanje o inozemnom dohotku, Obrazac INO-DOH i sl. Pojašnjeno je i da se pod svakim pojedinačnim inozemnim dohotkom podrazumijeva svaka vrsta konačnog dohotka iz pojedine države i svi godišnji dohodci iz pojedine države.

 

Važno je napomenuti da su novim Pravilnikom izbačene odredbe o metodi izuzimanja s progresijom u svezi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja te se u svim slučajevima kad je u ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja propisana metoda izuzimanja s progresijom, u Hrvatskoj primjenjuje zapravo potpuno izuzimanje.

 

Priručnik je namijenjen poslodavcima, poreznim savjetnicima i knjigovodstvenim servisima, kao i svim fizičkim i pravnim osobama obveznicima doprinosa.

Godina izdanja: 2017.

Cijena: 150,00 kn / 19,91 EUR

Broj stranica: 122

  • Povećaj font
  • Smanji font
  • Promijeni kontrast
  • Sivi tonovi
  • Promijeni vrstu slova
  • Vrati izvorno
Košarica
Artikl Kom. Cijena
Ukupno: 0,00 kn
0,00 €

Vaša narudžba:

Artikl Cijena Količina Ukupno
Ukupno: 0,00 kn
0,00 €