Transparentnost regionalnih/lokalnih proračuna (studeni 2016. - ožujak 2017.)

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, na povećanje odgovornosti lokalnih vlasti i smanjenje mogućnosti za korupciju.

Karta prikazuje proračunsku transparentnost mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina. To su:

 • godišnje izvršenje proračuna za 2015.;
 • polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.;
 • prijedlog proračuna za 2017.;
 • izglasani proračun za 2017.;
 • proračun za građane za 2017.


U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2016. – III./2017. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Rezultati analize predstavljeni su u Newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2016. - ožujak 2017.

Karta prikazuje rezultate svih županija, gradova i općina.

Istraživanje je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom (IP-2014-09-3008). S obzirom na opsežnost istraživanja, pogreške su moguće. Svi su linkovi bili aktivni u trenutku istraživanja.

Kontakt: transparentnost@ijf.hr.

 

Kako je mjerena transparentnost regionalnih/lokalnih proračuna?

Budući da nije uvijek lako definirati je li neki proračunski dokument objavljen na mrežnim stranicama županija, gradova i općina, transparentnost je mjerena na sljedeći način:

 • Prijedlog proračuna – ako je pod tim nazivom objavljen na mrežnoj stranici lokalne jedinice, ukoliko se na toj stranici pojavljuje pod nazivom nacrt prijedloga proračuna, ako je objavljen kao materijal za sjednicu ili ako postoji jasno istaknuti direktni link na mrežne stranice s takvim dokumentom.
 • Izglasani proračun – ako je objavljen na mrežnoj stranici lokalne jedinice ili ako postoji jasno istaknuti direktni link na mrežne stranice s takvim dokumentom. Ukoliko je objavljen u službenom glasniku, smatra se objavljenim samo ako na mrežnoj stranici lokalne jedinice postoji jasno istaknuti direktni link (npr. proračun 2018.) baš na taj dokument, odnosno na službeni glasnik u kojem se taj dokument nalazi. Ukoliko nije tako, ne drži se objavljenim na mrežnoj stranici lokalne jedinice. Takva je odluka donesena zbog često problematične pretraživosti službenog glasnika.
 • Polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna – ako su na mrežnoj stranici lokalne jedinice objavljeni pod tim nazivima, pod nazivom prijedlog (nacrt) polugodišnjeg/godišnjeg izvještaja, kao dio materijala za sjednicu ili ako postoji jasno istaknuti direktni link na mrežne stranice s tim dokumentima. Ukoliko su objavljeni u službenom glasniku, smatraju se objavljenima samo ako na mrežnoj stranici lokalne jedinice postoji jasno istaknuti direktni link (npr. polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2017.) baš na te dokumente, odnosno na službeni glasnik u kojem su ti dokumenti objavljeni.
 • Proračunski vodič za građane – ako je na mrežnim stranicama lokalne jedinice objavljen bilo kakav pojednostavnjeni oblik proračunskog dokumenta namijenjen građanima (npr. proračuni u malom, prezentacije, vodiči, skraćeni prikazi) ili jasno istaknuti direktni link na mrežne stranice s takvim dokumentom.

 

Kada je mjerena transparentnost regionalnih/lokalnih proračuna?

Od 2. studenog do 22. prosinca 2016. istraživali smo jesu li objavljena godišnja izvršenja proračuna za 2015. i polugodišnja za 2016., a od 1. veljače do 26. ožujka 2017. jesu li objavljeni prijedlozi proračuna, izglasani proračuni i vodiči za građane za 2017.

Ova analiza uzima u obzir samo dokumente koji su se na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica nalazili u navedenim razdobljima istraživanja i to na dan pretraživanja njihove mrežne stranice.

Naknadno objavljeni dokumenti se smatraju neobjavljenima. Razdoblja promatranja su već ionako vrlo povoljna za lokalne jedinice, jer se mrežne stranice pretražuju s priličnim vremenskim odmakom od datuma obveze izrade proračunskih dokumenata.

Pravovremenost je bitna značajka proračunske transparentnosti, jer se bez pravovremenih informacija građani ne mogu u pravom trenutku informirati ni sudjelovati u proračunskim procesima. Naravno, postoji mogućnost da istraživači nisu pronašli tražene, premda objavljene dokumente, no to samo znači da bi ih i građani teško našli.

Na temelju čega zahtijevati?

S ciljem povećanja transparentnosti lokalnih proračuna, Ministarstvo financija je lokalnim jedinicama preporučilo da na službenim mrežnim stranicama objavljuju slijedeće proračunske dokumente:

 • prijedlog proračuna kad ga izvršna vlast šalje predstavničkoj (do 15. studenog tekuće godine),
 • izglasani proračun kad ga predstavničko tijelo izglasa (do kraja tekuće godine),
 • prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna kad ga izvršna vlast šalje predstavničkoj (do 1. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu),
 • prijedlog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna kad ga izvršna vlast šalje predstavničkoj (do 15. rujna tekuće godine),
 • proračunski vodič za građane uz prijedlog proračuna (do 15. studenog tekuće godine).

 

Press kutak

Arhiva prethodnih istraživanja

Institut za javne financije redovito analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina mjerenu brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama.

Prvi ciklus istraživanja proveden 2013. obuhvatio je sve županije i sve gradove te uzorak od sto općina. Rezultati su objavljeni u Newsletteru br. 81.

Godinu dana kasnije, proveden je drugi ciklus istraživanja na istom uzorku. Rezultati su objavljeni u Newsletteru br. 87.

Treći ciklus proveden 2015., po prvi je puta obuhvatio svih 576 lokalnih jedinica. Rezultati su objavljeni u Newsletteru br. 97, a kako bi bili što dostupniji i pregledniji, objavljena je i interaktivna karta svih županija te gradova i općina.

Rezultati četvrtog ciklusa istraživanja objavljeni su u Newsletteru br. 107, a grafički se mogu vidjeti na interaktivnoj karti županija, gradova i općina.

 

Zahvaljujemo na potpori

 • Povećaj font
 • Smanji font
 • Promijeni kontrast
 • Sivi tonovi
 • Promijeni vrstu slova
 • Vrati izvorno
Košarica
Artikl Kom. Cijena
Ukupno: 0,00 kn
0,00 €

Vaša narudžba:

Artikl Cijena Količina Ukupno
Ukupno: 0,00 kn
0,00 €